Stranice

18. srpnja 2014.

Grickanje noktiju i moja priča o tome

Pripremite se na jedan malo duži post :)


Gristi nokte nije problem samo djece kao što neki misle, to je problem koji ne poznaje dobne granice. Sve to nekako proizlazi iz stresa ili neke panike za nečim, te se u tom trenutku mogu vidjeti osobe sa prstima u ustima. Ali zašto? Pitanje je koje si postavljaju oni koji možda nikada nisu grizli nokte. Osobno vam mogu ispričati svoju priču kao bivši okorjeli gričkaroš noktiju...


Moje iskustvo je započelo otkad znam za sebe i trajalo je duuuugi niz godina. Osobno nisam bila svjesna svojih noktiju, nije mi bio problem što drugi misle o njima, a kada si dijete, realno, tko ti uopće gleda u nokte? :D Već u osnovnoj školi kada je krenuo pubertet počela sam dobivati ružne komentare na moje nokte, jer realno, tada dečkići traže bilo kakav razlog da te ocrne pred razredom. Priznajem, nokti su mi bili koma, ali tada bih samo zamahnula osobama koji su mi ukazivali na taj problem, počevši od roditelja, prijatelja i ostalih. U srednjoj školi to je već postao problem koji je bio vidljiv, a kako sam trenirala tada, znala sam nekoliko noktiju zamotat flasterom i govoriti kako sam se ozlijedila na treningu. Sve bi to bilo ok dok jednom nisam zamotala svih 10 prstiju :D Moje grickanje noktiju bilo bi povezano uz strahove i stres u školi pa bi moji prsti sve više završavali u ustima, a nekada je bilo i krvi... A da ne govorim kako sam redovito skrivala ruke što sam više mogla i redovito imala zatvorene šake. Čak mi priče o gljivicama i nečistoćama ispod noktiju nisu smetali. Pri kraju srednje rekla sam sama sebi - dosta! Tada sam se odlučila ići prvi puta u kozmetički salon napraviti nokte. U to vrijeme (pred 9 godina recimo) nadogradnja noktiju nije još bila toliko poznata kao danas, pa nisu svi znali raditi nokte. Sjećam se prvoga dana kada sam došla sa ultrakratkim izgriženim noktićima i bilo me sram ih pokazat teti kozmetičarki, no sama je rekla da se nagledala već svega i da me nema čega biti sram :) Nakon 2 i pol sata ja sam imala prekrasne duge nokte, nisam se sama sebi mogla nadivit. Problemi su počeli čim sam se vratila doma, računajte da ja u životu nisam imala nokte znači sve sam dirala jagodicama prstiju, a sada sam se našla sa dužim noktima. Otvaranje frižidera, uzimanje stvari, češkanje po licu ili koži, sve bi to završilo tako da sam se ravno nabola na nokte ili ubola u oko, ali sva sreća to je trajalo sve dok se nisam navikla na njih. Gelirane nokte imala sam duge 4 godine, nekome je to možda zastrašujuće dugo, ali ako uzmete u obzir da sam ja mogla nekada i gel pregrist, što bi tek bilo da sam radila pauze između. Nakon te 4 godine, počela sam gledat malo sve te divne lakiće na policama i mislila kako bi bilo lijepo imati ih na noktima. Iako se obični lakovi mogu lakirati i preko geliranih meni osobno to nikad nije bilo nešto lijepo osim ako je gel friško stavljen, jer realno, kasnije se izrast jako vidi.




Sada dolazi onaj dio di sam jedan dan počupala svoje gelirane nokte, jer me počelo živcirat što bi mi nakon par tjedana svaki put neki nokat otpao, taj prokleti izrast mi također išao na živce, tako da sam rekla za***i ti to idem si svoje pustit. I znate što? Uspjela sam, je sve je to ubiti u glavi. Kako se postavite prema tome, jednostavno možete drugačije gledati na takve stvari. Npr. kada sam pustila svoje nokte, kupila sam si nekoliko lakića u prekrasnim bojama i jedva sam čekala da mi noktići narastu pa da ih nalakiram u te boje, oni su mi praktički bili motivacija. S druge strane pazila sam da svoje nokte ojačam tako da sam svaki drugi dan turpijom porašpala nokte i držala ih kratkima, redovito rašpanje potiče cirkulaciju i brži rast noktiju. Za jačanje koristila sam Fitoval tablete za kosu i nokte a na nokte sam koristila bezbojne lakiće za ojačavanje. Iskreno, to je dugotrajan proces jer mi je trebalo dobre 2 godine da mi nokti dođu k sebi. U početku procesa bili su kao od papira, listali se, pucali, bili su grbavi, ali jednom kada vidite nakon nekog vremena da vam raste zdrav i ravan nokat, najrađe biste otvorili bocu šampanjca. 




Ono što mogu dati kao savjet je da obavezno pijete neke tablete za jačanje noktiju ako se upuštate u puštanje vlastitih, njegujete nokte lakovima za rast i čvrstoću (moj favorit Eveline 8u1), koristite stalno kreme za ruke i na kraju razveselite se sa puno lakova u različitim bojama za svoj gušt! :) 
Ja danas imam lijepe noktiće, ponosna sam na njih i na sebe jer sam to uspjela! :)

*Slike iz ovog posta preuzete su sa interneta

Imate li vi svoju priču? :)

Kiss
Talisha

4 komentara:

  1. I ja sam kao i ti grizla nokte, od kad znam za sebe do svoje 18-e godine (danas mi je 24) i samo mi je nešto kliknulo u glavi i prestala sam :) Danas imam duuuge nokte i svako malo ih lakiram u drugu boju :) Samo što ja u fazi puštanja noktiju nisam pila nikakve tablete, nego sam samo koristila ulja i kreme za ruke i naravno rašpala kada bih vidjela neko napuknuće ili tako nešto :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. cestitam ti :) ja sam pila jer su moji stvarno bili koma, ali to je onako individualno, nekome su dovoljna ulja i kreme i noktici vec rastu :) lijepo se danas diviti vlastitim nokticima i lakirat ih u svakakve boje :)

      Izbriši
  2. Moji nokti su koma, tanki kao papir i povremeno se listaju, ali nisu od grickanja ni gela nego su oduvijek takvi :( Zanimaju me te tablete za jačanje, Fitoval, gdje si ih kupovala, koliko koštaju, koliko ih ima u pakiranju? Razmišljam da počnem piti neke tablete za jačanje pa sad razgledavam još koje bih :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Fitoval kapsule ima u ljekarnama a vidjela sam ih u Bipi i Dm-u, kostaju oko 50-55 kn, u kutiji je 60 kapsula i mogu se uzimati kroz 2-3 mjeseca 1 ili 2 kapsule na dan, pa se napravi pauza i onda opet ponovit ako je potrebno. ja ih koristim godinama vec u nekim godisnjim periodima i super su mi, osim noktiju oporave mi i kosu :)

      Izbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...